Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een pand is en varieert van A+++++ tot G, waarbij A++++ het meest energiezuinig is voor woningen en A+++++ voor utiliteitsgebouwen. Het label wordt vastgesteld op basis van verschillende factoren, zoals de isolatie, het type installatie voor tapwater, verwarming, koeling, ventilatie en de aanwezigheid van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Voor gebouwen is het energielabel verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering, omdat het potentiële kopers en huurders inzicht geeft in de energiekosten en milieuvriendelijkheid van het gebouw. Een beter energielabel zorgt niet alleen voor waardevermeerdering van het gebouw, maar ook voor lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot. Vanaf 2021 is de manier waarop het energielabel wordt bepaald veranderd. Het energielabel dient opgesteld te worden door een gediplomeerd adviseur en komt bij u langs voor de opname van het gebouw. Het energielabel speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de gebouwde omgeving en het verminderen van de energieconsumptie.

Quickscan

Een quick scan geeft een eerste indruk van mogelijke besparingsmaatregelen van een gebouw. Tijdens deze scan wordt het pand globaal geïnspecteerd, waarbij er gekeken wordt naar de belangrijkste elementen zoals isolatie en verwarming. Op basis van deze korte beoordeling worden eenvoudige aanbevelingen gedaan die kunnen worden uitgevoerd om het energieverbruik te verminderen. De quick scan dient als een startpunt voor verdere, diepgaandere analyses. Zo helpt het om snel stappen te zetten richting een duurzamer pand.

Energielabel verbeteradvies

Een energielabel verbeteradvies richt zich primair op het verbeteren van het energielabel van het gebouw. Dit heeft als doel meerwaarde voor het gebouw te creëren, een hogere toekenning van huurpunten voor het woningwaarderingsstelsel (WWS) in het geval van verhuur en maakt het aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders.

Energiebesparingsadvies

Een energiebesparingsadvies geeft de opdrachtgever concrete aanbevelingen om het energieverbruik te verminderen en het wooncomfort te verbeteren. Tijdens een grondige inspectie van het gebouw worden alle aspecten zoals isolatie, ventilatie, verwarming, koeling en verlichting in kaart gebracht. Op basis hiervan worden gerichte adviezen gegeven, zoals het verbeteren van de thermische schil en toepassen van installaties. Deze maatregelen leiden niet alleen tot lagere energiekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook tot een aangenamer woonklimaat. Het advies kan er ook voor zorgen dat het energielabel van de woning verbetert, wat de waarde van het huis verhoogt. Bovendien komen veel van deze energiebesparende maatregelen in aanmerking voor subsidies, waardoor de investering aantrekkelijker wordt. Zo draagt een energiebesparingsadvies bij aan een duurzamere woning met meer comfort en lagere energiekosten.